Prav

6 let GDPR: praznovanje njenega daljnosežnega vpliva


Image for the anniversary of the GDPR on 25 May with

Bližamo se šesti obletnici 25. maja 2024 Splošne uredbe o varstvu podatkov (GDPR) , ki je vplivala na standarde varstva podatkov po vsem svetu od začetka veljavnosti 25. maja 2018. GDPR ni le temeljito spremenila varnosti in upravljanja osebnih podatkov, temveč je okrepila pravice posameznikov in jasno opredelila odgovornosti organizacij.

Pokrajina varstva podatkov pred GDPR

Pred uvedbo GDPR je varstvo podatkov v Evropi urejala Direktiva o varstvu podatkov 95/46/ES iz leta 1995 , ki ni več kos novim izzivom digitalne dobe. Hiter razvoj digitalnih tehnologij in številne pomembne kršitve podatkov so povečale ozaveščenost in zaskrbljenost glede potrebe po boljšem varstvu podatkov. To je povzročilo pozive k strožji in enotnejši zakonodaji o varstvu podatkov, kar je na koncu pripeljalo do sprejetja GDPR.

Najpomembnejše spremembe GDPR in njihovi učinki

Izboljšane pravice posameznikov

Splošna uredba o varstvu podatkov je bistveno okrepila pravice posameznikov. Med njimi so pravica do izbrisa podatkov pod določenimi pogoji, pravica do prenosljivosti podatkov in razširjene pravice dostopa, ki zagotavljajo večjo preglednost pri uporabi osebnih podatkov.

Jasne zahteve glede soglasja

Druga pomembna sprememba je prestrukturiranje zahtev glede soglasja. Privolitev mora biti zdaj izrecna, informirana in prostovoljna, kar krepi nadzor posameznikov nad njihovimi osebnimi podatki in povečuje preglednost.

Obveznost poročanja o kršitvah podatkov

Podjetja morajo določene vrste kršitev podatkov prijaviti ustreznim organom v 72 urah. Ta uredba je namenjena spodbujanju hitrega odziva in zmanjšanju morebitne škode za prizadete.

Globalni doseg

Področje uporabe GDPR se razširi tudi na podjetja zunaj EU, ki obdelujejo podatke rezidentov EU . Ta globalna razsežnost poudarja daljnosežen učinek uredbe.

Ker je Splošna uredba o varstvu podatkov začela veljati pred šestimi leti, bi morali še naprej pozdravljati njeno transformativno vlogo pri varstvu podatkov in priznati krepitev pravic do zasebnosti ter določitev standardov za pretok podatkov na svetovni ravni.

V prihodnosti bodo nove tehnologije, kot sta umetna inteligenca in strojno učenje, še naprej vplivale na razvoj varstva podatkov v EU in bodo morda zahtevale nove predpise. Nadaljnje sodelovanje z načeli GDPR bo ključnega pomena za spodbujanje varne digitalne prihodnosti in povečanje zaupanja v varstvo osebnih podatkov.

Dodatne informacije o zgodovini GDPR in podrobno razlago najpomembnejših vidikov lahko najdete na naši namenski strani: https://www.consentmanager.de/dsgvo/


več komentarjev

Newsletter consentmanager Juni
Novo

Glasilo 06/2024

Nov dodatek: zasebnosti prijazna analitika spletnega mesta Z junijsko posodobitvijo vam je v vašem računu na voljo nov dodatek »Website Analytics«. Tukaj združujemo dve komponenti, v katerih smo še posebej dobri: resnično varstvo podatkov in odlično poročanje. Prednost naše nove zasebnosti prijazne spletne analitike je predvsem v zaščiti podatkov in preprostosti sistema: Z našo zasebnostjo […]
Dutch DPA releases Guidelines on Cookie Banners
Novo

Nizozemski DSB: Vodnik po pasicah za piškotke in povečanih inšpekcijah

Nizozemski organ za varstvo podatkov (Autoriteit Persoonsgegevens, AP) je objavil nov vodnik , ki opisuje najboljše prakse za oblikovanje pasic za piškotke in čemu se je treba izogibati, da se izognete morebitnim kaznim. Kot je bilo napovedano februarja 2024 , bo organ za varstvo podatkov uvedel več nadzora, da bi zagotovil, da spletna mesta zakonito […]