Novo, Prav

Trenutni razvoj na področju varstva podatkov v Nemčiji


Slika z naslovom »Nedavni razvoj zasebnosti podatkov v Nemčiji«, ki prikazuje ključavnico in nemško zastavo v ozadju.

V Nemčiji se varstvo podatkov razvija, kar je posledica vse večje zavezanosti prebivalstva k varovanju osebnih podatkov in prizadevanj državnih organov. V tem članku pregledujemo nedavne posodobitve in ključne dejavnosti, ki so potekale v različnih državah v letu 2023 in na začetku leta 2024.

Nedavne sodne odločitve

V nedavni odločitvi z dne 19. januarja 2024 je višje deželno sodišče v Kölnu (zadeva št. 6 U 80/23) odločilo, da morajo biti gumbi za sprejemanje in zavračanje piškotkov na pasicah enako dostopni in enostavni za uporabo . Ta odločitev temelji na primeru WetterOnline. Tam je bilo ugotovljeno, da zasnova pasice ni omogočala enostavnega načina za zavračanje piškotkov, kot je bilo v primeru sprejemanja piškotkov. Zasnova je veljala za protikonkurenčno in zavajajočo, zlasti zato, ker je vključevala gumb z oznako “Sprejmi in zapri [X]”, zaradi česar bi lahko uporabniki nehote dali soglasje za piškotke.

Ta razsodba poudarja, da morajo podjetja zagotoviti, da njihove pasice s piškotki zagotavljajo jasne in pregledne izbire za izpolnjevanje pravnih standardov za soglasje uporabnikov.

Aktualna poročila regionalnih organov za varstvo podatkov

Poročilo o varstvu podatkov iz Schleswig-Holsteina

Poročilo o varstvu podatkov za leto 2024 Neodvisnega državnega centra za varstvo podatkov Schleswig-Holstein (ULD) izpostavlja pomembna področja, kot so ravnanje z zdravstvenimi podatki, varstvo podatkov zaposlenih in varna uporaba tehnologij v oblaku. Poročilo poudarja tudi potrebo po zakonodajnem napredku, zlasti na področjih varstva podatkov zaposlenih in umetne inteligence.

Pomembne številke in statistika:

  • Leta 2023 je bilo prejetih 1344 pisnih pritožb, kar je enako kot v prejšnjem letu in kaže na dosledno raven angažiranosti javnosti in zaskrbljenosti zaradi vprašanj zasebnosti.
  • Prijavljenih je bilo 527 kršitev podatkov, kar je več kot lani, ko jih je bilo 485.
  • Število pritožb, povezanih z videonadzorom, se je povečalo in doseglo nov rekord, in sicer 256 pisnih pritožb, v primerjavi s skupno 191 pritožbami lani (188 nejavnih in 3 javne).

Poročilo saškega organa za varstvo podatkov

Saški pooblaščenec za varstvo podatkov in preglednost (SDTB) je v svojem letnem poročilu za leto 2023 povzel ključna področja dela za leto.

Najpomembnejši rezultati in ukrepi:

  • Skoraj 10-odstotno povečanje pritožb zaradi morebitnih kršitev podatkov, na skupno 1.160 pritožb. Poleg tega je bilo prijavljenih rekordnih 950 kršitev podatkov, kar kaže na vse večjo zaskrbljenost v javnem in zasebnem sektorju.
  • Poročilo preučuje združljivost tehnologij umetne inteligence, kot je ChatGPT, z evropsko zakonodajo o varstvu podatkov in poudarja pomen upoštevanja regulativnih standardov pri uporabi takih tehnologij.

Komisar za varstvo podatkov in svobodo informacij v Hamburgu

Hamburški komisar za varstvo podatkov in svobodo informacij v svojem poročilu o dejavnostih za leto 2023 opozarja na znatno povečanje pritožb in kršitev varstva podatkov . Število pritožb se je povečalo za skoraj 20 odstotkov na 2.537, predvsem zaradi težav z izdelki Meta in Google. Število poročil o kršitvah podatkov se je prav tako povečalo na 925, vključno s 235 hekerskimi napadi. Poročilo poudarja ključno vlogo organov za varstvo podatkov pri spremljanju sistemov umetne inteligence v skladu z nedavno sprejetim zakonom o umetni inteligenci, zlasti na področjih, ki bi lahko vplivala na javni interes, kot so kazenski pregon in volitve.

Zaključek

Razvoj dogodkov v poročilih o dejavnosti varstva podatkov za leto 2023 iz različnih regij Nemčije poudarja, da morajo biti podjetja nenehno pozorna in se prilagajati. Odločitve sodišč, kot so odločitve višjega deželnega sodišča v Kölnu, so povečale pričakovanja v zvezi s pasicami in smernicami za soglasje ter ponazarjajo zavezanost organov za varstvo podatkov, da bodo pozorno preučili podrobnosti in se odločno zoperstavili zavajajočim praksam.

Če želite zagotoviti, da vaša pasica za piškotke izpolnjuje zahteve EU GDPR, si lahko ogledate naš brezplačni kontrolni seznam piškotkov tukaj .


več komentarjev

Newsletter consentmanager Juni
Novo

Glasilo 06/2024

Nov dodatek: zasebnosti prijazna analitika spletnega mesta Z junijsko posodobitvijo vam je v vašem računu na voljo nov dodatek »Website Analytics«. Tukaj združujemo dve komponenti, v katerih smo še posebej dobri: resnično varstvo podatkov in odlično poročanje. Prednost naše nove zasebnosti prijazne spletne analitike je predvsem v zaščiti podatkov in preprostosti sistema: Z našo zasebnostjo […]
Dutch DPA releases Guidelines on Cookie Banners
Novo

Nizozemski DSB: Vodnik po pasicah za piškotke in povečanih inšpekcijah

Nizozemski organ za varstvo podatkov (Autoriteit Persoonsgegevens, AP) je objavil nov vodnik , ki opisuje najboljše prakse za oblikovanje pasic za piškotke in čemu se je treba izogibati, da se izognete morebitnim kaznim. Kot je bilo napovedano februarja 2024 , bo organ za varstvo podatkov uvedel več nadzora, da bi zagotovil, da spletna mesta zakonito […]